1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

БНБ предприе мерки за подпомагане на банковия сектор

БГ Бизнес
 

Чрез нова наредба, в продължение на 6 месеца банките и длъжниците, които просрочват кредита си, ще могат да се договорят

Със 700 милиона лева са увеличили спестяванията на гражданите в нашите банки. Това съобщи за bTV подуправителят БНБ и шеф на Банковия надзор Румен Симеонов.

Вече в продължение на 6 месеца банките и длъжниците, които временно просрочват кредита си, ще могат да се договорят. Това предвижда нова наредба.

Това е поредната мярка на Централната банка, която има за цел подпомагане на банковият ни сектор. До момента ако един кредит има просрочие от около 90 дни, банката е длъжна ,да го провизира, тоест да отделя допълнителни средства. Сега този срок се увеличава на 6 месеца.

"Ефектът за банките е, че по-лесно ще предоговорят кредити с онези длъжници, които имат затруднения, но могат да ги обслужват, задълженията, в един по-продължителен период от време", заяви Румен Симеонов, подуправител на БНБ и ръководител на управление Банков надзор.

Взелите кредит пък имат възможност в по-дълъг период от време да се договорят с банката
Заедно с намалените минимални резерви на банките в БНБ се увеличава ликвидността на кредитните институции, уточняват от БНБ. Статистиката сочи и по-голяма спестовност на населението

"Интересно е, че през януари спестяванията на гражданите са се увеличили, но фирмените сметки започват да намаляват".

Увеличението е със 700 милиона лева. Данните на Централната банка сочат, че засега няма нарастване на лошите кредити в системата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии