1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Петър Димитров: Не споделям това, че газовата криза е отминала

БГ Бизнес
 

Считам, че е добре за България 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" да работят до подготовката на новите мощности в Белене, заяви министърът

Не споделям това, че газовата криза била отминала, виждате, че има тревожна информация точно в обратна посока. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на актуален въпрос на народния представител Минчо Христов във връзка с осигуряването на енергийния баланс на България през 2009 година.  

Считам, че е добре за България 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" да работят до подготовката на новите мощности в Белене, заяви министърът и добави, че за съжаление страната е ангажирана с договор. Отдавна сме готови с писмото до ЕК, но нито вие, нито аз, нито който и да било иска да получим в петдневен срок отговор "не", категоричен беше министърът.

Той заяви, че се прави всичко възможно, водят се предварителни разговори с представители на държавите-членки и с отделни комисари. В интерес на България е към този въпрос да се подходи спокойно, заяви Димитров. По думите му в момента се прави технико-технологична подготовка за пуск на 4 блок. Има гориво, но търсим благоприятна ситуация, за да можем да поискаме това нещо, заяви министърът.

Според него връзка между компенсациите и искането няма, тъй като компенсациите са за изтеклия период и за това, че страната ни се е лишила от изключително важна мощност. В интерес и на ЕС е тези мощности да работят, тъй като те са безопасни, категоричен бе Петър Димитров.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии