Не споделям това, че газовата криза била отминала, виждате, че има тревожна информация точно в обратна посока. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на актуален въпрос на народния представител Минчо Христов във връзка с осигуряването на енергийния баланс на България през 2009 година.  

Считам, че е добре за България 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" да работят до подготовката на новите мощности в Белене, заяви министърът и добави, че за съжаление страната е ангажирана с договор. Отдавна сме готови с писмото до ЕК, но нито вие, нито аз, нито който и да било иска да получим в петдневен срок отговор "не", категоричен беше министърът.

Той заяви, че се прави всичко възможно, водят се предварителни разговори с представители на държавите-членки и с отделни комисари. В интерес на България е към този въпрос да се подходи спокойно, заяви Димитров. По думите му в момента се прави технико-технологична подготовка за пуск на 4 блок. Има гориво, но търсим благоприятна ситуация, за да можем да поискаме това нещо, заяви министърът.

Според него връзка между компенсациите и искането няма, тъй като компенсациите са за изтеклия период и за това, че страната ни се е лишила от изключително важна мощност. В интерес и на ЕС е тези мощности да работят, тъй като те са безопасни, категоричен бе Петър Димитров.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето