Холандия замразява контактите си с Иран, след като е получила потвърждение, че холандската гражданка от ирански произход Сахра Бахрами е била екзекутирана за наркотрафик, предаде Франс прес, като се позова на говорител на министерството на външните работи.

Холандският външен министър Ури Розентал извикал на среща иранския посланик в страната, съобщава още говорителят. Розентал бил "потресен от новината" за екзекуцията на холандската гражданка и заявил, че това е "акт, извършен от варварски режим".

Иранската държавна телевизия съобщи по-рано през деня, че смъртната присъда на Бахрами е била изпълнена тази сутрин. Сахра Бахрами, на 46 години, бе осъдена на смърт на 2 януари по обвинения в притежание на 450 грама кокаин и за участие в продажбата на 150 грама от същия вид наркотик.

Холандката от ирански произход била арестувана през декември 2009 г. в Техеран, докато участвала в протест срещу преизбирането на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.

Бахрами, била подсъдима и по друг процес - за принадлежност към въоръжена антидържавна група, обвинение по което също я е грозяла смъртна присъда, заяви нейната дъщеря.