1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Богатството на домакинствата намалява

БГ Бизнес
 

Българите продължават да пътуват зад граница - разходите за пътувания и туризъм не са намалели

Състоянието на българското домакинство е намаляло през последните три месеца, показват анализите на икономистите. В условията на криза сме се отказали да купуваме имоти, коли и техника, но не сме се отказали от екскурзиите в чужбина.

Общото богатство на българина - финансово и жилищно, достига 176 милиарда лева. Това изчислиха икономистите на Индъстри Уотч. Информацията се базира на данни от Централната банка, Комисията за финансов надзор и Статистическия институт.

Според икономистите през последните месеци, когато се усетиха по-осезаемо ефектите от глобалната криза, българите стават по-предпазливи при управление на своите спестявания.

Вече близо 89% от домакинствата са се насочили към нискорискови форми на спестяване като банкови депозити и пари в брой. Инвестициите в акции и вложенията в доброволни пенсионни фондове са се свили за сметка на парите в брой, които представляват почти 24% от финансовите активи на населението.

Същевременно обаче депозитите остават най-популярният и за много домакинства единственият познат спестовен инструмент. Депозитите в размер до 20 хиляди лева са повече от половината от всички банкови спестявания на домакинствата. Богатството на домакинствата е намаляло с 2% за последните три месеца основно заради срива в цените на недвижимите имоти, обясни икономистът Лъчезар Богданов.

"Българите, за разлика от други домакинства в Съединените щати например, са нетни спестители. Те притежават повече финансови активи отколкото дължат на финансовия сектор, а това е фактор, който малко се коментира, че задлъжняват, но ако се погледне общо - българите са нетни спестители. Те спестяват повече отколкото са ползвали като кредит", обясни Лъчезар Богданов.

Изследването на Индъстри Уотч потвърждава, че в България индикатор на кризата действително е спадът в сделките с недвижими имоти и покупката на автомобили и скъпа техника. Сделките с покупки на леки коли са намалели с 50%.

Същевременно българите продължават да пътуват зад граница - разходите за пътувания и туризъм не са намалели.

Не се потвърждава и негативната прогноза за драстичен спад на средствата, които постъпват от българите, работещи зад граница и за масово завръщане на заетите в други европейски държави. Засега спадът на парите идващи от чужбина е с 12.6%  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии