Студенти от Пловдивския университет провеждат протестно шествие в центъра на града. Младите хора настояват министърът на отбраната да отмени продажбата на държавен имот, в който Пловдивският университет възнамерява да строи студентски общежития.

Пловдивският университет е единственото висше учебно заведение в Пловдив, което не разполага със собствени общежития. За да разреши кризата ръководството е принудено да ползва общежитията на останалите университети.

"Всяка година получаваме над 7 000 молби  за настаняване  в общежитие, едва 11% от тях обаче удовлетворяваме, това са около 800  души", информира Анелия Дакова, председател на Студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски".

Студентите обаче не са доволни от условията в общежитията. Наемът на студентска стая в  тази сграда струва 33 лева.

Изход от ситуацията студентите от Пловдивския университет виждат в построяването на собствени общежития. Те би трябвало да бъдат построени на празен терен пред новата сграда на университета. От началото на 90-те години обаче теренът се стопанисва от Министерство на отбраната, което тези дни обяви имота за продажба.

Ръководството на Пловдивския университет вече има две предложения за построяване на студентските общежития. За целта няма да се ползва държавна субсидия, а средства от европейски програми.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето