Няма да има криза с боклука в Столицата от 1 март, категорично заяви столичният кмет Бойко Борисов. Той обаче уточни, че може да има известни проблеми с чистенето на няколко големи района. Фирмата концесионер на чистотата "Новера", която в момента обслужва целия град заплаши, че ще спре работа, защото общината не е превела и стотинка за свършеното от тях през януари. Богомил Грозев с подробностите.

Заплахата, че София може да осъмне зарита в боклуци на 1 март беше отправена от "Новера" още преди три дни. От дружеството твърдят, че общината им дължи над 10 милиона лева.

„При неполучаване на тези суми от СО не можем да работим, защото нямаме оперативни средства. Не става дума нито за ултиматум, нито за извиване на ръце, още повече, че тези суми бяха признати”, каза Димитър Димитров, говорител на „Новера”.

От общината признаха, че има забавяне, но хазната била празна, защото едва идната седмица започва събирането на данъците. Въпреки това кмета Борисов увери, че още днес ще преведе на "Новера" 4 милиона лева, а останалата сума ще бъде изплатена до 10-тина дни.

"Ние към днешна дата изпълняваме стриктно този месец. И всяко година по това време плащаме по този начин", каза Бойко Борисов

От неделя обаче се очакват проблеми в "Овча купел", "Люлин" и частта от "Триадица". Те вече ще се обслужват от общинската фирма Чистота Искър. Според общинските съветници фирмата няма готовност да започне работа. липсвали машини, кофи и работници.

Борисов заяви, че ще направи проверка дали наистина директорът на "Чистота - Искър" Павел Граматиков е наел за подизпълнител фирма, собственост на дъщерята на бившия общински съветник Красимир Арсов. Арсов е известен като "Архитекта" на сегашната концесия за чистота на София. Ако информацията се потвърди, това би означавало, че има конфликт на интереси.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето