Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, не можа да каже колко пенсионери ще получат по-големи пенсии от 1 април. Тя обаче съобщи, че държавата ще прати пет хиляди възрастни хора на безплатен курорт тази година. Правителството прие документ, наречен Национална програма за "Активно стареене".

Програмата ще работи не само за до края на мандата, но и за след това - чак до 2011 година. Кабинетът ще дава до 40 лева на ден на човек за храна, спане и процедури.

„Не всичко, касаещо хората в пенсионна възраст, е свързано единствено и само с техните пенсии, а е свързано и с един начин на по-активен социален живот. Който и да дойде след изборите, би трябвало да продължи добрите неща, които са направени”, посочи Масларова.

Пенсионерите ще стягат багажа за почивка в месеците от март до май и после от септември до ноември. Курортите и хотелите ще бъдат избрани с конкурс.

Кандидатите да стареят активно трябва да отговарят на условието да са над 65 години и да получават енергийни помощ или пък да са от дом за стари хора. Теоретично на условията отговарят 150 000 възрастни. Тази година имало пари за отдих на 4-5 хиляди.

Колко пенсионери да очакват вдигане на пенсиите си от 1 април обаче не стана ясно. На тази дата коефициентът за всяка година стаж се увеличава с една десета. Според официалния блог на социалното министерство "пенсиите ще бъдат увеличени средно с 10 на сто". Оказва се обаче - не на всички.

"Ако имате 40 години трудов стаж, естествено, че ще получите много повече от този, които има 9 г. Така това средно 10% не се касае за всички", каза социалният министър.

От Националния осигурителен институт отговориха, че ще са готови с данните кой получава увеличение утре.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето