С над 30% по-малко руски и украински туристи у нас през лятото, прогнозират от Българската асоциация на туристическите агенции. Според организацията е необходимо държавата да направи визите за украинци и руснаци безплатни, ако не иска да загуби приходи от над 150 милиона евро от тези пазари.

От 30 до 50 процента са били по-малко западните туристи у нас през зимата. Тревожната статистика може да се повтори и през летния ни сезон, алармират от БАТА.

"Ние апелираме българската държава да поеме туристическите визи на русия и украйна и издаването им за 24 часа", Гешо Любенов.

Така според туроператорите ще бъде спасен летният сезон. Държавата ще загуби около 10 милиона евро от приходи от визи. Но ако и руснаците и украинците намалеят през лятото, загубата ще е много по-голяма

"Сумата, която няма да влезе в българската икономика е около 150 милиона евро. Което е страшно", допълни Гешо Любенов.

В момента по данни на туроператорите доста хотелиери заявяват, че няма да отворят врати за летния сезон, а други просто продават обектите. Според БАТА ако имаме спад и на туристите, това ще доведе до безработица в сектора, в който са заети около 400 хиляди души. Прогнозата е, че на улицата ще останат над 100 хиляди души

"Тези 100 хиляди човека, трябва да сметнем какво държавата ще губи, какво ще губи от фирмите като социални осигуровки, да не говорим за тези 100 хиляди, които държавата трябва да подсигури по някакъв начин", коментира още Любенов.

Затова от бранша призовават за бързо решение на проблема преди началото на големите борси, на които България ще трябва да се конкурира с други дестинации, които предлагат по-добри условия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето