Кампанията по демонтирането на незаконни рекламни съоръжения продължава. В Старозагорско например вече са премахнати 130 от общо 180 броя. Във Варна много от билбордовете дори ползват ток от уличното осветление.

След като Националната агенция Пътна инфраструктура започна да премахва незаконните билбордове по пътищата, с подобни действията се включва и общината във Варна. Според първите проверки, около 50 рекламни съоръжения са незаконно монтирани и се захранват с електричество, за което сметките плаща общината. Засега не е ясно какви са загубите. Тази сутрин групата за демонтаж на този билборд заварва хора да режат кабела към стълба за улично осветление.

Освен, че използвали ток нерегламентирано, собствениците на този билборд са го поставили в училищен двор. Като него, премахнати ще бъдат още десетки рекламни съоръжения. Доскоро училището е било държавно и разрешението за билбордовете е издал директорът. След преминаването на школото към общината, поставянето на подобни пана в двора става недопустимо - следва премахване.

В случаите когато голяма община е сключила договор за светещита реклама, има клауза за това как се захранват, как се отчита и заплаща тока. Предстои платените суми да бъдат проверени.

Кметът на Варна Кирил Йорданов съобщи, че ще издаде заповеди за премахване на всички съоръжения, при които се констатира, че има незаконно захранване с еленергия и всички ще бъдат предоставени на Варненска районна прокуратура.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето