В първата си реч пред двете камари на конгреса президентът на Съединените щати Барак Обама успокои американците, че страната им ще излезе от кризата по-силна отпреди.

Сега е моментът да се действа смело и мъдро, подчерта Обама и допълни, че ерата на разточителното харчене трябва да приключи. Той отправи косвени критики към предшественика си  Джордж Буш за сегашното лошо икономическо състояние на страната и за огромния й външен дълг с предупреждението, че "е дошъл денят за уреждане на сметките".

И шефът на Федералния резерв Бен Бернанке изрази оптимизъм за бъдещето на американската икономика. Пред сенатската Банкова комисия Бернанке заяви, че рецесията може да приключи още тази година и увери, че държавата няма да национализира банки.

"Ще търся пълна отговорност от банките за помощта, която получават. Този път те трябва ясно да покажат как парите на данъкоплатците се използват за отпускането на още кредити за същите тези данъкоплатци", каза Барак Обама.

Наред с икономическите си планове Обама изложи по-широка програма за управление, включваща реформа на здравното осигуряване и енергийна независимост.

"Ние сме народ, който вижда надежда в опасността и благоприятна възможност в изпитанието. Затова, въпреки че изключва програми, които не са ни нужни, бюджетът, който представям, залага на три области, които са решаващи за икономическото ни бъдеще: енергията, здравеопазването и образованието" каза президентът на САЩ.

Обама заяви, че ще работи с други страни за решаване на глобалната икономическа криза и отхвърли протекционистките търговски мерки. Той обеща да наблегне на дипломацията и да върне Съединените щати на масата за преговори по редица въпроси - от ядреното разпространение до борбата с бедността.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето