Каква храна ядем на морето - с началото на лятото започнаха масирани проверки на търговците. Инспектори от Агенцията по храните заедно с Комисията за защита на потребителите следят обектите да са изрядни, да продават качествена храна и да не мамят туристите.    

На прицела на проверяващите са както временните обекти, предлагащи дюнери и пици, така и големите ресторанти. Всеки продукт, фигуриращ в менюто, трябва да има документ за произход, който да показва срока на годност и откъде е доставен.

„При един проблем ние можем на базата на това да направим едно проследяване, ако възникне някакъв инцидент, да се тръгне по обратната връзка и да се види вече в обекта какви суровини има, кой е доставчикът"”, обясни Денка Благоева - отдел „Контрол на храните" - БАБХ - Бургас.

Продукти без документ се унищожават, тъй като консумацията им може да е опасна. В един от проверените ресторанти единственото нарушение е липсата на здравни книжки на част от персонала - задължителни за работещите в кухнята. Според управителя изискванията са много и е трудно да се спазват.   

В по-малките обекти нарушенията са повече.

От Комисията следят и да няма дискриминация спрямо туристите. Така например, в Слънчев бряг ресторант предлагал чаша безплатно вино само за чужденци.

Към масираните проверки на заведения ще се присъединят още данъчните и икономическа полиция.