България все още е на първо място сред европейските страни по брой изоставени бебета и деца до тригодишна възраст. Това показват международните проучвания.

Психологът Елка Налбантова повече от 10 години работи срещу изоставянето на малки деца и настаняването им в институции. Казва, че броят на бебетата, оставени от родителите им, не намалява.

"Около 1500 деца всяка година постъпват в тези домове. Около 1100 от тях идват директно от родилните домове. От една страна една много сериозна група от деца, които постъпват в тези домове, са с увреждания, заболявания, с малоформации. През последните години техният брой става все по-голям", обяснява Налбантова.

Майки изоставят и здрави деца

Има и деца, които се раждат в семейства със социални затруднения и родителите предпочитат в началото някой друг да поеме грижата.

За да предотвратят изоставянето на новородени, специалистите от центъра за обществена подкрепа "Св. София" работят с лекарите от АГ "Св. София" и със регионалните звена на Агенцията за закрила на детето. Казват, че след раждането, най-важното е да изградят връзка между майката и бебето.

От центъра досега са успели да помогнат на 150 майки да задържат бебета си, но подобни комплексни грижи в страната все още са твърде малко.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето