1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Търговци искат по-голяма защита на личните им данни

БГ Бизнес
 

Десетки предприемачи са пуснали жалби и сигнали до Комисията за защита на личните данни

Търговци апелират законодателите да въведат по-строги защитни механизми, така че личните им данни, които са публично достъпни на сайта на Търговския регистър, да не станат обект на кражба или измама.

Пламен Атанасов е собственик на фирма. Като мнозина вече я е пререгистрирал по Закона за търговския регистър.

Оттогава всичките му лични данни, историята на фирмата му, включително и домашния му адрес, са достояние на всички в интернет.

"Tо всичко е написано, даже може да се разбере един човек колко фирми има, къде живее, което не мисля, че е редно да има достъп всеки един гражданин", коментира Пламен Атанасов.

Той не е единственият, който смята, че безконтролният достъп до толкова много лична информация крие рискове - от кражба на идентичност до рекет.

Десетки са сигналите и жалбите до Комисията за защита на личните данни, в които родните предприемачи недоволстват от публичността на личните им данни.

"Целите, за които са събрани всичките тези данни, разпространени чрез интернет, надхвърлят основната цел, за която са събрани, т.е. дадено лице да се регистрира като търговец", обясни Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни.

От Агенцията по вписванията са категорични, че не нарушават закона

"При попълване на заявление когато са попълнени трите имена и ЕГН-то не е нужно да се попълват данни от личната карта, но виждам в ежедневието, че заявителите го правят", отбеляза Николина Шуманова, от Агенцията по вписванията.

"Значи всякакъв вид подтикване да се добавят други данни, и то такива от частния живот на хората, които нямат нищо общо с търговската дейност, както и публикуването на подобни данни, е нарушение на Закона за защита на личните данни", съобщи адвокатът Александър Кашъмов.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии