Държавата да помогне на бизнеса като намали осигурителната тежест. Това предлагат финансисти и предприемачи.

Всеки месец разходът за Данък общ доход и осигуровки на един от производителите е 120 хиляди лева. В неговите фабрики работят над 500 души. Средната им заплата е 600 лева.

Много преди нашите политици да заговорят за криза, той е разбрал, че предстоят проблеми.

"Още през месец септември уведомих моя персонал, че преустановяваме инвестициите за неопределен период и започваме да стягаме коланите", заяви Георги Георгиев, собственик на трикотажна фабрика.

Той няма намерение да се възползва от държавните помощи за заплати. Казва, че по-ефективна подкрепа ще бъде намаляването на осигурителното бреме.

"Нашите политици не могат да разберат, че персоналът и работодателят сме от едната страна на бариерата и осигуровките, данъкът върху общия доход, ДДС-то това тежи както на мен, така и на персонала. И ако останат пари за работодателя, той ще ги даде на своя персонал, защото ние държим на хората си", допълни Георги Георгиев.

Вече години наред икономисти предлагат рязко смъкване на осигурителната тежест.

"Намалението на осигуровките действа много бързо. Ако бъдат намалени на 1 март още през март месец работниците и работодателите ще усетят позитивния ефект", заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Осигуровките изяждат над 31% от заплатите ни. За да усетим ефекта от намалението, то трябва да е най-малко от 7 на сто.

В момента фабриката на Георги Георгиев работи на 85% от капацитета си.

Осем на сто спад на осигуровките би спасил до 150 хиляди работни места. Точно толкова колкото очакваме да загубим заради кризата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето