Основните пътища в страната са проходими при влошени зимни условия, съобщиха от МВР. В по-голямата си част пътните настилки са заснежени, като на места са мокри и частично заледени - те се опесъчават и обработват от пътните служби.    

Проходът Хаинбоаз вече е отворен за движение на всички видове МПС при зимни условия, съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Три денонощия над 15 машини са почиствали преспите и снегонавяванията.

По-късно ще бъде отворен пътят Плевен - Ловеч. Цялата налична пътнопочистваща техника, включително и роторни снегорини, работят в този участък. Снежната покривка на пътя е над 50 см.

Ще бъде направен и пробив по направлението Никопол -  Белене - Гулянци. Взети са мерки да започне почистването и на пътната мрежа трети клас в района, където преспите достигат до 3 метра.

От НАПИ препоръчват на водачите на МПС да карат със съобразена скорост, на увеличена дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

От КАТ съветват да не се пътува към Казанлък

Пътуването към града от Северна България е невъзможно след затварянето на "Шипка", съобщи началникът на РПУ на МВР в Казанлък комисар Дамян
Дамянов. Има големи опашки от автомобили, които очакват на входовете на Шипка и Хаинбоаз.

Снегонавяванията и силният вятър са причина за трудното движение на автомобили и от Сливен към Казанлък, по главния път "1-6". Ограничена е видимостта. За час могат да бъдат пропуснати не повече от два, три тежкотоварни автомобила. Непроходими са пътищата и от град Шипка към селата Крън и Дунавци.

Заради преспи са затворени пътища в област Монтана,

Заради силния вятър и натрупаните по шосетата снежни преспи все още са затворени четири пътни артерии в област Монтана, съобщиха от "Гражданска защита".

Непроходим е републиканския път от Монтана за Лом, по който има преспи с височина 1,5-2,0 метра. Блокирани са и четвъртокласните пътища между селата Владимирово и Септемврийци, Крапчане и Липен и между Долно Церовене и град Вълчедръм.

Проходът "Петрохан" е отворен

Разчистването му продължи повече от 24 часа, след като вчера върху пътното платно паднаха четири лавини.

С техника на "Гражданска защита" снощи са били евакуирани 15 души, които пътували по пътя от Монтана за Вълчедръм. Те са нощували в сградата на общинската управа в село Якимово, където им е осигурено отопление и легла. Други седем души, пътували от Монтана към Лом, са прекарали нощта в кметството в село Дългоделци, община Якимово. Днес ще продължи операцията по изтеглянето на автомобилите им от преспите.

Автобус с турска регистрация излезе от пътя в участъка между Варна и Добрич. Несъобразена скорост и заледена пътна настилка са вероятните причини за инцидента. Жертви и ранени няма.

Блокирани автомобили в момента има по пътя между село Славотин в община Монтана и селата Сливовик и Медковец в община Медковец. Там са заседнали автобус с пътници и микробус. Екипи на "Гражданска защита" са на мястото, за да ги изтеглят.

Пет пътни отсечки във Врачанско са затворени

Затворени са пътищата Мизия-Оряхово, Селановци-Кнежа и Горна Бешовица-Камено поле, както и общинските пътища между Осен-Борован и Сираково-Алтимир. Спряно е движението на тежкотоварни автомобили по второстепенния път за ферибота в Оряхово.  

От Областното пътно управление съобщиха, че пътищата в област Враца са заснежени, но проходими при зимни условия. Над 80 специализирани машини работят по почистването и опесъчаването им, като се очаква движението по затворените отсечки да бъде възстановено до края на деня.

Снощи е възстановено електроснабдяването в почти всички населени места в областта. Без ток остават селата Стояновци и Радовене в община Роман.

Военни помагат в усложнената обстановка


Военнослужещи от Сливен, специализирана и верижна техника разчистват пътя в местността "Карандила".  Военни от Стара Загора разчистват пътя между с. Дълбоки и хижа "Морулей" в Стара планина.

Два екипа оказват съдействие на екипи на ЧЕЗ за възстановяване на електрозахранването в затвора в Белене и в с. Староселци - Плевенско.

От вчера на населението са помагали общо 207 военнослужещи с 38 специализирани машини в общините Белене, Враца, Казанлък, Плевен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Монтана.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето