Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Температурите в страната са в интервал от един до осем градуса.

Времето е преобладаващо облачно. Мокър сняг превалява в прохода Петрохан и в района на Гинци. Видимостта е намалена до 100 метра в районите на Севлиево, Тетевен и Елена. Пътните настилки са преобладаващо сухи, на места - влажни. В проходите "Петрохан" и "Шипка" пътните настилки са мокри.

В проходите в Смолянска област и Родопите има частично заледени участъци, които се опесъчават. По автомагистралите "Тракия" и "Хемус" пътните настилки са сухи.

Затворени са проходите Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, а за целия зимен сезон - Троян-Кърнаре и Върбишки. Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през проходите Шипка и Петрохан.

Преминаването на автомобили през граничните контролно-пропускателни пунктове е без ограничения. Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", в Искърското и в Кресненското дефиле и по пътищата София-Самоков, Мездра-Ботевград, Асеновград-Смолян, Югово-Лъки, Кричим-Девин и в района на "Козница". Участъците са обозначени с пътни знаци.