За част от оцелелите това не е първата спасителна операция за годината. Петър Димитров е връзката на карловските любители алпинисти с Перник. Преди няколко месеца паднал в дере и предизвикал спасителна акция в Централен Балкан. А още като 14 годишен той е бил спасяван от същата пещера Духлата.

Тогава беше детска игра, бяхме съвсем близо до входа, просто останахме без осветление, обяснява Петър Димитров.

Сега по думите му групата е имала светлина за повече от седмица. Както и медикаменти, котлон, сладки и специални завивки, с които се оцелява в студа и влагата.

Никой не се паникьоса, бяхме силни и се държахме, разказва Илия Драганов.

Експедицията се оказва изпитание за психиката на трима тийнейджъри кандидат-пещерняци. Днес 15-годишните Божидара и Мартина бяха героите на училището.

В началото като разбрахме, че ще останем в пещерата си помислих дали родителите ми няма да ми се карат. После обаче започваш да разсъждаваш по-трезво и разбираш, че нещата не са никак забавни, разказва Божидара Пелова.

Бяхме в малко пространство и се редувахме кой да е прав и кой да е седнал. Беше много сложно защото всички бяхме изморени, Разказва Мартина.

Най-малкият пещерняк е извадил и най-големия късмет с идването на спасителните екипи. След вливане на подсилваща система в пернишката болница 12-годишният Емил вече е добре.

Участниците в експедицията дружно обявиха, че двудневното премеждие няма да ги откаже да търсят адреналин под земята.