Ако имахме ефективно разследване и правораздаване, може би днес нямаше да е необходимо да дебатираме хипотези за създаването на специализиран съд. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръгла маса за противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Тези специализирани съдилища трябва да бъдат за "отличници", но и за хора, които са необременени и необвързани с всичко, което се случваше през последните 20 години, посочи министърът.

"Днес ние берем плодовете на една импотентна съдебна система", каза Цветанов. Според него, ако няма съдебна воля за промяна, всичко, което се прави, ще е безсмислено. По думите на Цветанов държавата днес се нуждае повече от всякога да завърти "този рубикон".

В МВР и прокуратурата също има корупция и обвързаност с организираната престъпност, но ние не го крием, каза Цветанов. Ние създадохме екипи от "отличници" и хора, които не са обвързани с организираната престъпност, затова резултатите са налице, допълни той.

Цветанов посочи, че ако е имало ефективна съдебна система, нямало е години наред в докладите на ОЛАФ да се цитира случая на Марио Николов и Людмил Стойков. Те се визираха, защото имаше политическа обвързаност, защото всички знаеха през годините как са финансирани определени представители на политическите партии.

Напускането на депутатите от Коалиция за България и ДПС при обсъждането на Наказателно-процесуалния кодекс е ясен знак за нежелание да бъде променено статуквото, което е действало през последните 20 години, посочи още Цветанов.

Държавата трябва да бъде по-силна от организираната престъпност, заключи Цветанов.