Тази година се навършват 50 години от възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и България. По този повод посолството на Япония в България подготвя богата културна програма, чието начало бе поставено с концерт на традиционна японска музика – обичаните от българската публика барабани тайко, шамисен и флейта шинобуе. Едното представление беше на 1 февруари във Фестивалния и конгресен център във Варна, а тази вечер "Йосоро" са на сцената на Националната опера и балет в София.

Името на групата идва от моряшкия жаргон и означава "Пълен напред!". Основана е през 2000 г. от Хасе Микита и Окада Хироюки, за които барабаните тайко са начин на живот. Двамата музиканти създадат свой собствен музикален стил и неповторимо сценично присъствие. Те композират и свирят заедно с представители и на други жанрове. Не веднъж са били гости на международната сцена – Африка, Европа и Америка.

На двамата барабанисти по време на концерта ще партнира още Хирохара Такеми, майстор на триструнния инструмент шамисен.

Единствената дама в групата е Ямада Мичико, която свири на бамбуковата флейта шинобуе. Мичико също обича да експериментира и свири заедно не само с японски традиционни инструменти, но и с пиано, китара, африканско джембе, индонезийски гамелан и др.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето