Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще се срещне днес в Пловдив с кмета на града Славчо Атанасов и директора на УМБАЛ "Св. Георги" Карен Джамбазов във връзка с проблемите около монтирането на втори линеен ускорител в болницата. На срещата ще присъстват и областния управител на Пловдив Иван Тотев, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, както и ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.

След спирането на работата на телегаматерапевтичния апарат в общинския онкологичен диспансер, от болница "Св. Георги" са се ангажирали да пуснат в действие втори линеен ускорител. Това ще стане веднага, след като общинският онкологичен диспансер демонтира телегаматерапевтичния апарат, тъй като новата техника трябва да бъде разположена там.

Пациентите с онкологични заболявания в Пловдив ще получат нужното лъчелечение въпреки спирането, съобщиха през седмицата от Министерството на здравеопазването. Средно по 68 души на месец са обслужвани в диспансера през тази година. От 1 ноември обаче лицензът за дейност на апарата не е подновен, тъй като е изтекъл срокът, в който той може да бъде експлоатиран. Това е довело до спирането на апарата, уточняват от министерството.

След намесата на здравното ведомство пациентите, които досега са се лекували в общинския диспансер и се нуждаят от лъчелечение, ще бъдат насочени към други лечебни заведения в страната. Това са университетските болници "Царица Йоанна" в София и "Св. Георги" в Пловдив, Националната онкологична болница, диспансерите в Стара Загора и в Хасково.