Леден капан скова цялата страна тази сутрин. Както синоптиците прогнозираха със затоплянето на времето дойде и дъжда. Земната повърхност обаче остана студена и капките за секунди се превръщаха в чист лед.

Заради поледиците травматологиите се напълниха с пациенти. На много места в страната имаше сериозни проблеми.

Критичната ситуация беше през нощта и тази сутрин. Но и тази нощ ще има места, с отрицателни температури при земята, и с валежи от дъжд. Така че, и утре сутрин не е изключено да има поледици - но на много малко места, не като тази сутрин.

Трудно е да се каже къде ситуацията беше най-тежка, защото поледици имаше почти в цялата страна.

Във врачанско 80% от автобусите не можаха да излязат от гаражите. Най-критична е била ситуацията между 5.00 и 08.00 часа, когато трафикът в областта е бил почти напълно парализиран.

Заради липса на превоз учениците от селата днес са били в принудителна ваканция.  Хасковска област днес осъмна в леден капан. Подобна е била ситуацията в Хасково и във Велико Търново.

В Хасковска област поледицата затвори 30 училища


В други часовете бяха намалени.

"Децата очакваха, че сутринта пързалката ще бъде едно весело занимание и те не очакваха, че поледицата ще предизвика една поредица от непрекъснати падания. Те падаха и не можеха да станат и така се създаваше една верига от падащи ученици. Това беше изключително ужасна гледка", разказа педагогът Мария Кунчева.

В едно хасковско училище родители и учители образуваха жива верига и си подаваха учениците от ръка на ръка, за да могат децата да влязат в клас. Препълнена през целия ден беше ортопедията в града. Лекарите се принудиха да изписват по-здравите, за да лекуват по- болните. Пациента от близко село беше докарана с военна машина, след като линейката не успяла да стигне до дома й.

Пак с военна техника, екипи на „Гражданската защита” издърпаха обърнати на пътя тирове. Заради леда се преобърна и кола на пожарната, която не успя да стигне навреме до горящ автомобил .

Рано сутринта ледът скова и Велико Търново

Само за пет часа в отделението по ортопедия и травматология във областната болница бяха прегледани повече от 20 души, а част от тях приети и за постоянно лечение.

"Бих посъветвал възрастните хора в това време заледено да не излизат, за да избегнат рисковете от счупвания и изкълчвания, а младите хора като излизат да не бързат", заяви д-р Николов, началник на ортопедията при МОБАЛ"Ст.Черкезов" във Велико Търново.

Жертви на поледицата приемаше през целия ден и Центърът за спешна помощ.

От КАТ и Националната агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите за лошите условия по пътищата. Само за изминалия ден в столицата са станали 202 катастрофи, а в Област Пловдив - 48. От КАТ продължават да събират информация за това колко е общият брой на катастрофите в страната.

Тази нощ над 1000 машини са опесъчавали. В Столицата градският транспорт се движеше със сериозни закъснения.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2633.jpg

И София се събуди скована от лед

Въпреки затоплянето, температурите останаха минусови. Денят започна със ситен дъжд, който превърна улици и тротоари в огромна ледена пързалка.

В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" отчетоха пореден рекорд - само до обяд над 110 души са били приети със счупени крайници. Оплакванията - счупени ръце и крака.

За да могат да помогнат на всички пострадали, в "Пирогов" отвориха допълнително още два травматологични кабинета.

Образувалите се поледици създадоха опасности и на пътя. Под непочистения сняг имаше дебел слой лед.

Утре температурите ще ни харесат. До плюс 13 в Източна България. След това обаче в петък отново ще започне застудяване. И така мокрите участъци на пътя в петък през нощта и в събота през нощта ще се заледят.

Специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология успокояват, че тези заледявания ще са предимно в по-високите места, и по проходите, и че ситуацията изобщо няма да е толкова сериозна, колкото беше тази сутрин с поледицата.

Въпреки това, в петък и събота много хора пътуват, избирайте шофиране през деня, вечер вероятността пътищата да се заледят е много по-голяма.

Ето и обобщена информация на МВР за състоянието на пътищата:

Усложнена е пътната обстановка в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Враца, Шумен, Търговище, Ямбол, Стара Загора, Хасково, София. От "Пътна полиция" призовават шофьорите по възможност да се въздържат от пътуване, а ако това се налага - да се движат изключително внимателно.
Графика 2

Заради заледяване временно са затворени за движение на всички моторни превозни средства главен път Е-80 и пътят Е-5 – Димитровград - Хасково - в област Хасково и пътят Русе - Бяла. Тези пътища са затворени до обработването им от пътните служби.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2634.jpg

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето