Направихме експеримент - да напазаруваме на възможно най-ниски цени. Нашият репортер Десислава Кръстева успя да си вземе евтина вечеря за 9,85 лв. във Варна.

Тя занесе покупките в лаборатория, за да установи какво има в тях, но резултатите ще са готови след около седмица. Междувременно попитахме производители, контролни органи и потребители може ли евтиното да е качествено?

Вземаме две детски вафли на цена 10 и 17 ст., ще ни бъде интересно да проверим какво всъщност има в тях. С РИОКОЗ проверяваме какво би трябвало да има в тях.

В последната година от здравната инспекция във Варна са изследвали шест вафли, но не са открили отклонения. Анализът на евтини безалкохолни също не е показал нередности.

Лимонада може да се намери и за 12 ст. за литър, алармират от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Такава цена обаче дори преди 40 години не е имало.

Изводът - да внимаваме какво купуваме.

Оказа се обче, че нито един човек не е занесъл за анализ от здравната инспекция вафла или захарен десерт. Нито безалкохолно. Панирани полуфабрикати пък изобщо не са изследвани - дори и по план на министерството.

Във Варна миналата година са взети проби от 309 храни. 303 са без отклонения. Нарушения има само при шест - става дума за съдържанието на сол в тях. Няма храни с ГМО над допустимото. Изследвани са плодове и зеленчуци за наличие на нитрати, пестициди и тежки метали. Но дори и при тях, и дори и извън сезона, няма никакви отклонения, колкото и да е странно.