Специален статут за лекарите от спешната помощ. За това настояват от Българския лекарски съюз. Причината - все по-честите заплахи и побои срещу хората с бели престилки.

Трябва ли медиците да получат статут на полицаи и пожарникари със специален закон?

След 11 години в Спешна помощ д-р Даниела Николова и шофьорът й знаят, че трябва да бързат и че от тях зависи човешки живот. Казва, че не се чувства защитена по време на работа, защото все по-често вдигат ръка срещу нея и я заплашват. Никога няма да забрави едно дежурство, в което болният насочва срещу нея пистолет.

Тя разказва още, че заплахите към колегите й в Спешна помощ стават все повече и се счита за късметлийка, защото досега не е бита. Дава си сметка обаче, че под риск работят и колегите й в спешните отделения.

В болница „Царица Йоана” в София са нападани трима лекари и са разбити три кабинета за последната една година, разказват директорът Бойко Качорски. „Въведохме и въоръжена охрана през последните месеци. Такова чудо в цивилизованите страни не съм засичал. Въоръжена охрана да ни пази от пациентите”, казва той.

За да се чувстват защитени, лекарите трябва да имат статут на полицаи и пожарникари, категорични са от Българския лекарски съюз. Затова предлагат правата и сигурността им да се гарантират със закон.

Така всеки, който вдигне ръка срещу тях, напсува ги или ги обиди, ще бъде съден като за нагрубяване на служебно лице, при това по смисъла на бързото съдебно производство.

От здравното министерство и парламента тепърва ще мислят дали да приемат предложенията на лекарския съюз и да гласуват Закон за спешната помощ, за да дадат специален статут на лекарите и да гарантират сигурността им. Тогава  хората като доктор Николова вместо да се боят за живота си, ще спасяват животи.