Австралийски учени съветват населението на континента да помогне в борбата срещу глобалното затопляне, като увеличи консумацията на месо от диви камили и кенгуру, предаде Франс прес.

Рос Гарно, съветник на австралийското правителство по въпроса за климатичните промени, и проф. Мъри Макгрегър са направили тригодишно изследване върху свръхпопулацията от камили в Австралия и препоръчват месото от камили и кенгуру да стане основна храна на австралийците вместо говеждото и овчето.

Те изтъкват, че газовете от стомаха и червата на говедата и овцете съдържат метан и са важен източник на газови емисии с парников ефект в Австралия. За разлика от тези животни храносмилателният апарат на кенгуруто не уврежда околната среда.

Месото от кенгуру освен това е с малко мазнини, богато е на белтъчини и е много здравословно, защото двуутробните живеят на свобода, казва Питър Ампт от Института за изследване на околната среда към Университета на Нов Южен Уелс. Макгрегър пък уверява, че камилското месо също е с малко мазнини, здравословно е и прилича по вкус на говеждото.

В изследването си Гарно и Макгрегър предвиждат, че през 2020 г. броят на говедата и овцете може да се намали съответно със 7 и 36 милиона. Броят на дивите камили също може да бъде намален, а на кенгуруто - да нарасне от 34 на 240 милиона.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето