Националната агенция Пътна инфраструктура съобщи, че републиканските пътища са проходими при зимни условия. Настилките са заснежени и частично заледени. Пътните служби ги почистват и опесъчават. Видимостта е намалена заради мъгла в районите на Мездра и Мъглиж. Затворени са проходите Етрополе-Златица и Твърдица-Елена.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2546.jpg


Временно са въведени следните ограничения:

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2547.jpg

Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала", "Печинско", "Дюлински", "Предел", "Папаз-чаир". Преминаването на автомобили през граничните пунктове е безпроблемно.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2544.jpg

Само за изминалото денонощие в София и в страната са станали над 100 катастрофи. Причината са заледените настилки и намалената видимост.

Снеговалежът причини проблеми с трафика в цялата страна. Асен Иванов следи ситуацията през целия ден. На едно от най-натоварените кръстовище в столицата - това при НДК, трафикът е натоварен. Причината обаче е не снегът, а пиковият час.

Всички големи булеварди в София са почистени и градския транспорт се движи с малки отклонения от разписанията си. Проблем обаче има в кварталните улички.

Малките улици останаха непочистени и днес. Това създаде доста главоболия на шофьорите. 20-те сантиметра сняг се оказаха висока летва за почистване. Заради това повечето улици днес приличаха на трасета за екстремно шофиране.

За пешеходците придвижването в столицата също беше истинско предизвикателство. Непочистените улици и хлъзгавите подлези провокираха недоволството на софиянци.

Всъщност малките квартални улички не се почистват, защото според общината там колите шофират с ниска скорост и преспите не им пречат. Парите, предвидени за разриване на снега в кварталите ще бъдат спестени за други, по-тежки ситуации. Тротоарите и пространствата пред магазините остават грижа на собствениците. Цял ден инспектори проверяваха кой е почистил пред магазина си и кой - не!

"Всяко физическо и юридическо лице, следва да почисти  след отваряне на магазина, да си почисти пред търговския обект, за да може гражданите свободно за преминават, да може да се влиза в обекта - при това положение може някой да се подхлъзне и да падне", каза Стефка Николова, началник сектор "Инвестиционен контрол".

Първоначалната глоба за тези, които не са почистили снега пред магазина си, е 20 лева. Всяко следващо провинение излиза по-солено - от 50 до 500 лева.

Иначе обстановката в цялата страна е спокойна

Проблем е придвижването по второкласните пътища свързващи областните центрове с малките населени места.

Във Великотърновско например голяма част от пътните настилки все още са заснежени. В Благоевградско  пътищата са частично изчистени и опесъчени.

Най-трагично е положението по второкласните пътища. Затруднено остава придвижването и в центъра на града. Оказва се, че малките квартални улици не са проблем само на софиянци. Почти във всички по-големи градове няма пари за тяхното почистване.

Три дни след падналия първи сняг Благоевград не е почистен, а хората се придвижваха трудно. Според кмета са почистени основните пътни артерии, по които се движи градския транспорт, за другите пътища няма ресурс.

Въпреки трудностите в придвижването има и хора, които се радват на дебелата снежна покривка.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2545.jpg

Селата в Търновско все още са като в бяла приказка. Почистени и опесъчени са само главните пътни артерии в региона, както и по-големите градски улици.

По-критични са пешеходците. Заледените и непочистени тротоари и тази година принудиха голяма част от хората да ходят по пътното платно. Зоните за пешеходци стават още по-опасни в сутрешните и вечерни часове на деня.

През изминалото денонощие във Велико Търново с травми след падания в Центъра за спешна помощ са регистрирани трима души.

За щастие тази година първият голям сняг не успя да изненада институциите и да блокира държавата, както се случваше в предишни години. От Пътната агенция се похвалиха пред премиера Сергей Станишев, че над 1300 машини са се грижили за състоянието на пътната мрежа и са изсипани над 1000 тона луга и сол.

От агенцията се оплакаха, че техниката в регионалните звена е стара - над 20-годишна. Благодарност ще получат работниците, дежурили повече от 40 часа.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето