Пътища в страната са проходими при зимни условия, като пътните настилки са преобладаващо сухи. По високите и усойни места са частично заснежени и заледени, посочват от МВР.

Затворени са проходите Твърдица-Елена /движението се осъществява през прохода Вратник/, Етрополе-Златица, Арабаконак, Върбишкият проход и Троян-Кърнаре, както и пътят между връх Шипка и Бузлуджа.

Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през проходите Шипка и Петрохан, както и по пътя Батак-Девин. Всички автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета през пътя Батак-Доспат.

Опасност от падащи камъни има на прохода Троян-Кърнаре, по Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата Мездра- Ботевград в района на Мечи дол, София-Самоков, Девин-Кричим, Чепеларе-Асеновград-Смолян, Никопол /4-ти километър/, Югово- Лъки, и района на Козница, Хасково-Кърджали-Момчилград- Маказа, Бели пласт - Стремци, Чифлик - Черноочене.

Условията за туризъм в планините са добри. Зимните курорти работят нормално, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Времето е ясно и няма вятър, но температурите са под нулата - около минус шест градуса. Спасителите съветват туристите да тръгват рано сутринта, ако им предстои дълъг преход в планината. Повечето инциденти са причинени от слабата подготовка на  хората за поведение в планината, особено при по-тежки зимни условия, посочват от спасителната служба.