Коледната трапеза, освен обилна и вкусна, може да се окаже и опасна за хората, които са спазвали строгия пост преди празника. Диетолозите препоръчват да се започне с по-лесно смилаеми белтъчни храни и не много мазно месо, за да се избегнат възпаления и болки в стомаха.

Обикновено коледните обяд и вечеря са тежки и пълни с всякакви вкусотии. Важно място е отделено на месото, което най-често е свинско и е най-опасно за хората с проблемни стомаси или за тези, които са спазвали строгите пости в предишните 40 дни. Специалистите обясняват, че по време на постите организмът ни не е произвеждал ензимите, които по принцип разграждат животинските белтъци и мазнини и преминаването към смесено хранене може да е голямо предизвикателство за него.

Според доц. Байкова е добре да не смесваме много видове храни, а да ядем с промеждутъци от един час време.

Съветът е да започнем с по-лесно смилаемите белтъчни храни - например млечни салати. После можем да преминем към месото, което обаче не трябва да е много тлъсто. За финал - баница или пък сирена. Ако през цялото време пред очите ни има плата или чинии пълни с вкусотии, ние ще се изкушаваме да си сипваме още и още. Затова специалистите съветват да дъвчем бавно и да приемаме храната на интервали

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето