Девет институции за бебета да бъдат закрити в следващите 5 години, планира Министерството на здравеопазването. От ведомството отчетоха извеждането на децата от дома за медико-социални грижи в Тетевен. Там е имало 32 деца до 3-годишна възраст, които са върнати при родителите си, настанени в приемно семейство или осиновени.

Макар и роден преди 1 година, Венелин живее с майка си едва от няколко месеца. Роден е недоносен, първите няколко месеца от живота си е изкарал в интензивно отделение, от където родителите му не са могли да го вземат и после е настанен в дома в Тетевен.

Майката на Венелин казва, че липсата на средства е основната причина, поради която семейството не е могло да се грижи за него от самото начало.

В момента в 32-та дома за медико-социални грижи живеят над 2300 деца, под 1% са сирачета, а социално-икономическите проблеми са основна причина деца да попадат в институции.

Венелин вече е със семейството си, има сестричка, а баща му вече не е безработен. Четиричленното семейство живее с около 600 лв на месец.