Депутатите приеха окончателно бюджета за догодина. Някои от предложенията предизвикаха напрежение в коалицията. След много нерви и задкулисни договорки управляващите все пак гласуваха предложението на НДСВ да има по 100 лева ваучери на месец за настаняването на деца в частни детски градини, когато местата в общинските свършат.

Снощното решение на парламента изненада и самите управляващи от БСП и ДПС. Заговори се за блокиране на бюджета, тъй като няма приходи, които да обезпечат тези извънредни разходи за ваучери по сто лева всеки месец. Тази сутрин грешката беше поправена и депутатите решиха, че ваучери за частна детска градина ще има, но само, ако след 1 април има достатъчно пари.

Напрежението в коалицията снощи се изостри, след като БСП и ДПС "отвърнаха на удара" и не приеха искането на НДСВ за създаването на фонд "Ин витро". Днес вече имаше привидно съгласие в Коалицията.

Децата между 3 и 6 години, за които няма места в общински детски градини, напразно ще чакат родителите им да получават ваучери от по 100 лева месечно, за да ги настанят в частни детски заведения.

"Програмата ваучери за детска градина да се постави под условие със един специален текст, с аргументи, че през 2009 година ще боравим с много неизвестни относно финансовото състояние', каза Христина Христова, НДСВ.

Ако до 31 март изпълнението на бюджета позволява, ще започне изплащането на ваучерите. От опозицията, а и депутати от левицата, прогнозираха, че на практика системата с ваучерите няма да заработи.

"Ако има проблеми при официалния отчет на държавата за бюджета, програмата може да се отложи във времето", каза Христова.

Неочаквано НДСВ се съгласиха на подобен вариант

Всъщност жълтите депутати бяха готови отново да напуснат пленарната зала днес. Вчера те бламираха гласуването на републиканския бюджет, когато бе отхвърлена тяхната идея фондът за репродуктивно здраве да бъде контролиран от пациентските организации.

Днес НДСВ отстъпиха за ваучерите, за да договорят с БСП второто четене на проектозакона за културното наследство да бъде по напред в програмата на парламента. Според социалистите обаче този закон ще изчака Новата 2009 година.
 
Първоначалната идея на НДСВ беше да се получават сто лева за ваучери всеки месец, ако детето не е прието в държавна или общинска детска градина и те да се ползват само за такса за частна детска градина. От гласуваното днес обаче излиза, че за всички неприети деца ще се дават пари, независимо записани ли са те в частна градина. Очевидно недомислията в последния момент се оказаха много.

За bTV Новините заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров уточни, че приетият текст касае всяко дете, което не е записано в общинска детска градина.

"В момента в детските градини в България има около 201 хиляди деца, т.е. между 63 и 67 хиляди са децата, които не са записани в детска градина. Трябва да се уточни защо всяко от тях не е записано", каза Лазаров.

Майките идеята за ваучерите като популистка

Още от снощи те обсъждат новината, че могат да получат от държавата сто лева за частна детска градина. И приемат тази мярка като доста необмислена и популистка.

Таксите в честните детски градини в София варират между 350 и 700 лева. Майките допускат, че частните детски градини ще се възползват от това решение и ще вдигнат цената.

Собственичка на частна детска градина одобрява мярката, но смята, че парите трябва да се дават за всички деца, а не само на тези, които не са приети в общинска детска градина

Директорът на столичната 19-та общинска детска градина Афродита Ильовска е убедена, че, освен цената, и  качеството на работа с децата е определящо за родителите да изберат къде да дадат детето си. Според нея, обаче тези сто лева няма да решат проблема с липсата на места в детските заведения, особено в големите градове.

"Според мен е по-добре да отидат за нови детски градини. Виждате какъв отзвук има всяка новооткрита група, новопостроена детска градина. Явно, че обществото има нужда от това неща", коментира Ильовска.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето