Държавният бюджет за 2009 г. допуска отрицателен растеж на икономиката и съкращения на разходите в обществената сфера. Това решиха депутатите при второто четене на бюджета за следващата година. Предложението на опозицията за намаляване на данъците, не беше прието.

Над 20 милиарда лева приходи са заложени в Бюджет 2009. От тях приходите от данъци са повече от 18 милиарда.

Вноската на страната ни в Европейския съюз ще бъде почти 932 милиона лв. Минималната основна заплата за най-ниската длъжност за държавен служител от 1 януари става 335 лева. 

Най-ниската заплата в армията и в полицията от 1 януари ще бъде на база 376 лева. От 25 на 35 лева се увеличават месечните помощи за дете. За разлика от преди два месеца, сега прогнозата за икономическия растеж е по-песимистична. Затова в бюджета са предвидени повече приходи като буфер срещу намаляването на растежа, обясни финансовият министър.

"Буферите в бюджета покриват поведението на икономиката между 0 и 4.7%. Така че няма сериозни основания за притеснения. Винаги при несигурност играта с точни цифри е опасна Такава роля играят буферите-"от" - "до".

Опозицията определи бюджета като спирачка за икономиката през следващата година.

"Беше рядка възможност точно сега да се направи сериозно снижаване на данъците, поради наличието на големи излишъци. Държавата няма да усети кризата тази година, ще я усети следващата  В този смисъл остава много лошо наследство на следващото правителство", заяви Иван Костов.

Ако растежът стане отрицателен, ще се намалят парите от бюджета към ведомствата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето