Началото на празниците съвпадна и със старта на депутатската коледна ваканция. Къде се намират почивните станции на властта и ползват ли ги народните представители, разказва Десислава Ризова.

Почивната станция на Народното събрание във Велинград е виждала и далеч по-добри дни, защото не е ремонтирана от откриването си през 1979 година. Затова за коледните и новогодишни празници тук идват предимно служители на парламента, а не депутати.

Въпреки че депутатите тук са рядкост, в станцията неведнъж са отсядали Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита, а в славното минало дори Тодор Живков с компании и делегации.

Базата във Велинград е имала и исторически посещения. В една от залите е свирил Херберт фон Караян. Той е стоял цял месец. После искал да дойде отново, изпратил инвалидната си количка, но починал преди да дойде.

Сред плюсовете на базата са ниските цени. Басейнът е безплатен, а тройка кебапчета, например, струва 1 лев и 49 стотинки.

"Нощувките са по 37 лева и 56 стотинки, а курортната такса е 1 лев и 50 стотинки", обясни управителят Красимира Малакова.  

Персоналът продължава да чака своите високи гости и, за да е подготвен им е приготвил пълно коледно меню. Има питка с късмети, баница с тиква, три вида сърми, боб и какво ли още не.