Разложкото село Баня въстана срещу изграждането на сметище близо до къщите им. Хората са изплашени, че това е екологична бомба, която ще убие и децата, и препитанието им – туризма в района.  

Хората споделиха пред камерата на bTV, че няма да допуснат изграждането на депото и са говори да залягат пред строителната техника. От администрацията обаче твърдят, че недоволството е част от предизборна кампания.

Марин Янков от Инициативния комитет заяви, че река Места с притоците си образува зона със статут на защитена, под егидата на ЮНЕСКО.

Адвокат Силвана Димова, адвокат на 59-имата жалбоподатели срещу депото, каза, че процедурата е сериозно опорочена, за което ще търсят правата си дори и в съда в Страсбург. Димова показа документ за невалидно обществено обсъждане, в което се твърди, че е имало представители на жителите на селото, а те не са присъствали.

Адвокатът посочи и сериозни съмнения, че при гласуването на решението за одобряване на подробния устройствен план, общинският съвет е бил подведен от представители на общинската администрация  на Разлог.  

По проекта вече има ОВОС, според която няма опасност за жителите на околните села.

Зам.-кметът на Разлог Иван Гюров твърди, че са спазени всички изисквания. Към момента на обсъждането нямало голям обществен интерес. На обсъждане в читалището в селото имало не повече от десетина човека.

В студиото на „Тази сутрин” Боряна Баръмова, ръководител на експертния екип, изготвил екооценката на проекта, каза, че докладът за ОВОС е изготвен съответно с всички изисквания на закона.

По думите й разстоянието от площадката до регулацията на село Баня е 1900 метра. Нормативно отстоянието трябва да е 1500 м. Транспортните машини минават по обходен път, а не през селото.

Баръмова обясни, че сегашното сметище на Разлог е много по-опасно в сегашното си състояние – ако продължава да се трупа, следва директно замърсяване на повърхностните води. Депото има гратисен период за експлоатация, даден от екоминистерството.  

„При нормално изграждане и нормална експлоатация на новото депо няма да има опасност за хората. Няма да има ракови заболявания и др., за които имат опасения”, каза Баръмова. В сметището край Бяла трябва да се изхвърлят само битови  и непроизводствени отпадъци.