Свързаното с глобалното затопляне подкиселяване на океаните може да застраши риболова и вече предизвиква най-бързата промяна в състава на океанската вода от 65 милиона години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изследване на Програмата на ООН за опазване на околната среда.

Производството на ракообразни и миди е най-застрашено, защото те все по-трудно ще изграждат своите черупки. Подкиселяването ще увреди и кораловите рифове, където се развъждат много риби.

"Подкиселяването на океаните е още едно предупреждение за здравето на планетата, свързано с неконтролираното нарастване на парниковите емисии", каза Ахим Щайнер - изпълнителен директор на Програмата на ООН за опазване на околната среда на представянето на книгата "Последици за околната среда от подкиселяването на океаните: заплаха за сигурността на храните" в Канкун.

Причина за безпокойството е темпът на промените, изтъкнаха експерти. Такъв темп не е имало от 65 милиона години - от времето на динозаврите.

Около 25 процента от изпускания въглероден двуокис, който е основният парников газ, се поглъща от морската вода. Там той се преобразува във въглеродна киселина. Стойността на рН на океаните - скалата от алкалност към киселинност, е намаляла с 30 процента след началото на Промишлената революция, т.е. станала е по-киселинна.