60 тона ирландско месо има в България. Възможно е количеството да се окаже и по-голямо. Проверките на инспекторите от държавния ветеринаро-санитарен контрол ще продължат до сряда.

Всички налични количества ще бъдат запорирани. Дали месото съдържа диоксин обаче не е ясно. Проби тепърва ще докажат опасно ли е свинското.

Специалистите успокояват, че вероятността у нас да попадне заразено месо от Ирландия е малка. Още вчера европейските институции взеха необходимите мерки, за да спрат евентуално разпространение на отровения продукт. Това стана веднага след като Ирландия съобщи за опасността.

60-те тона, открити до момента, са внесени от Ирландия след 1 септември. Партидите, на които вече е наложена възбрана, са открити в хладилни бази в София и Пловдив. Ще  бъдат проверени всички хладилни складови бази и месопреработвателни предприятия. Ако месо от Ирландия е било използвано за изработването на различни продукти има система, по която да се стигне до съответните магазини и продукцията да бъде изтеглена.

- Има ли вариант въпреки налагането на възбрана от ваша страна такова месо все пак да достигне до пазара?

- Значи, от момента, в който ние сме възбранили месото, собствениците нямат право на никакви свободни операции с него. Така че в момент, в който е възбранено месото, то се измерва точното количество, подписва се не само официалният лекар, който го възбранява, а се подписва и собственикът на склада или предприятието, така че аз смятам, че след възбраната няма никаква възможност за реализация на каквато и да е част от тези продукти на пазара, отбеляза д-р Любомир Кулински, от ДВСК.

Възможност заразено месо да е стигнало до пазара все пак има. Това може да е станало, ако свинското е попаднало в български магазини преди предупреждението на ирландските служби. България получава първия сигнал за заразеното с диоксини свинско чрез системата за бързо осведомяване, която действа на територията на Европейския съюз. До днес на обяд в София идват данни за три ирландски предприятия - производители на месо, което би могло да е заразено с диоксин.

"Ирландските компетентни власти смятат, че кризата е възникнала благодарение на зацапан фураж, който е бил даван за изхранване в няколко свинеферми в Ирландия. След като свинете в тези свинеферми са достигнали килограми, за да бъдат заклани, те са влезли в няколко ирландски кланици и от там това месо, което се очаква или вероятно е контраминирано с диоксин, е излязло първо на ирландския пазар, а след това знаете европейският пазар е отворена система и има вероятност да е дошло в много страни членки, както те ни предупреждават по системата, която поддържаме за бързо оповестяване в случаи на хранителни кризи", допълни д-р Кулински.

Националната ветеринарномедицинска служба създава кризисен щаб, в който са включени и представители на Дирекция "Качество и безопасност на храните" към МЗХ и представител на Министерство на здравеопазването. От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо. Доколко е опасен диоксинът, попаднал в месо, обясни пред bTV проф. Тео Попов, бивш национален консултант по токсикология:


Диоксините са свръхтоксични, особено за плода в утробата на майката.

Симптомите на отравяне

са свързани с т. нар. хлоракне – това са пъпки по кожата, който могат да бъдат различно оцветени, получава се пигментация на кожата, оток на клепачите, и накрая увреждане на черния дроб и нервната система.

лечението е класическо -

трябва да се вземат предпазни мерки за съхранение функцията на черния дроб и нервната система. Трябва да се знае, че

диоксините се натрупват предимно в мастната тъкан,

като количеството в тлъстото месо, или в маста, е десетки, или стотици пъти повече отколкото е в нетлъстото месо. Трябва да се избягва консумация на тлъсто месо, допълни още проф. Попов и уточни, че

термичната обработка не унищожава диоксина.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето