Държавните лидери започнаха да пристигат в португалската столица за започващата по-късно днес двудневна среща на върха на НАТО. Във форума в Лисабон ще участва и българският президент Георги Първанов.

Заради очакваните протести властите засилиха мерките за сигурност. Португалците обаче не мислят, че ще се стигне до безредици, както на срещата във Франция миналата година.

„Не се притеснявам. Португалия е мирна страна. Нямаме кой знае какви проблеми. А и струва ми се, че мерките за сигурност са сериозни. От друга страна хората имат право да демонстрират. Надявам се все пак, че няма да се стигне до инциденти. Насилието не решава ппоблемите”, заяви Катарима.

„Мерките за сигурност са правилни. И са с голям обхват. Не са прекалени, но властите не пренебрегват опасностите, които може да възникнат при идването на толкова високопоставени лица”, допълни Сузана.

Сред важните теми, които лидерите ще обсъждат, е стратегията на НАТО в Афганистан и набелязаната цел - грижата за сигурността на страната да бъде предадена на афганистанското правителство до края на 2014-а година. Очаква се за срещата на върха да пристигнат над 40 държавни и правителствени ръководители - от страните членки на НАТО и от държави, изпратили свои военни мисии в състава на алианса в Афганистан. В центъра на дискусиите на форума ще е приемането на новата стратегическа концепция на НАТО, създаването на обща система за противоракетна отбрана и отношенията с Русия.