Египетският премиер Есам Шараф назначи днес 12 нови министри, поддавайки се на натиска на масовите протести и призивите да се прочисти управлението на страната от хора, свързани с режима на бившия президент хосни Мубарак, предаде Асошиейтед прес.  

Националната телевизия нарече новото правителство "кабинет на  революцията", тъй като повечето от новоназначените министри се появяват на политическата сцена в африканската страна за пръв път.

За министър на финансите бе назначен икономистът Хазем ал Библауи. Той поема министерството от Самир Радуан, чийто бюджет бе разкритикуван от протестиращите като прекалено консервативен. Библауи - бивш заместник-секретар на Икономическата и социална комисия на Обединените нации за Западна Азия, ще бъде и вицепремиер, отговарящ за икономиката.     

Също за вицепремиер бе назначен и Али ас-Силми – висш представител на либерална партия "Уафд". Той ще отговаря за въпросите, "свързани с демократичния преход".  

Оставки вече подадоха външният министър Мохамед ал Ораби и министърът на търговията и промишлеността Самир ал Сайед. На мястото на първия бе назначен Мохамад Камел Амр – бивш посланик на Египет в Саудитска Арабия. Той е работил и в Световната банка.   

Нови са и ръководителите на транспорта, военната промишленост, висшето образование, комуникациите, земеделието, здравеопазването, по въпросите на вакъфите, търговията и промишлеността и гражданската авиация.      

Премиерът Шараф е представил състава на новия си кабинет за одобрение от Висшия съвет на въоръжените сили.