Двегодишна строителна сага е на път да бъде разрешена. До около два месеца барбекюто, оградата и пропускателният пункт на "Догановите сараи" в Бояна ще бъдат съборени, и то принудително. Днес изтича срокът за доброволно премахване на незаконните постройки на хотела, в който живее депутатът и лидер на ДПС Ахмед Доган.

Кога багерите ще бутнат част от Сараите и как изглежда отвътре най-строго охраняваният хотел в държавата от "птичи поглед"?

Скрито зад 4-метрова ограда незаконното барбекю продължава да стои непокътнато.
И според ДНСК, и според петчленен състав на Върховния административен съд постройката със санитарен възел, масивната ограда и контролно-пропускателния пункт хотел е напълно незаконна. Собственикът имаше 14 дни, за да събори доброволно барбекюто. Срокът изтича, а постройката още е непокътната.

Ако до утре барбекюто, контролно-пропускателният пункт и двете масивни огради не бъдат съборени, ДНСК ще избере фирма, която да бутне незаконните постройки. Междувременно фирмата, стопанисваща хотела - Делта Епсилон, е изпратила писмо до ДНСК,  с което иска удължаване на срока за доброволно премахване на незаконните строежи.

„Той моли да се удължи срока за доброволно изпълнение с 14 дни, като се мотивира с лошото време, както и с обстоятелството, че обекта се охранява от НСО и трябва се предприемат съответните действия, за да се осигури охраната”, каза Милка Гечева, директор на ДНСК.

От НСО признаха, че пазят целия частен хотел, независимо, че това не е типична практика за службата. Всъщност те пазели дома на депутата Ахмед Доган, който неведнъж беше заплашван. Опитите ни да открием собственика за коментар останаха безуспешни.

До месец-месец и половина ДНСК ще избере с конкурс фирма, която да бутне незаконните части от Боянските сараи. И най-късно до средата на май месец прословутото доганово барбекю би трябвало да се изравни със земята.