Ученици от Търговище играят опасна нова игра - за това съобщи вестник "24 часа". Нашите кореспонденти провериха и установиха, че играта е разпространена в целия град. Деца приспиват свои връстници като притискат с ръка сънната им артерия и така се стига до състояние на заспиване или дори на безсъзнание. Дори малки деца се подлагат на риска да бъдат повалени в кома.

Новата игра започва от една площадка, където ученическа компания решила да експериментира с шоковото приспиване. После модата се пренесла дори в класните стаи.

"Всички момчета и момичета се бяха събрали в нашия клас и аз отидох, и едно момиче беше заспало", разказа ученикът Петър.

"Те са такива, които, като видят някой на улицата сам и го питат дали иска да отиде с тях, и после го карат да играе, и го приспиват", сподели Здравко.

Опасната игра се разпространява светкавично. В интернет форуми могат да се намерят точни инструкции как да приспиш някого.

Очевидци разказват, че след такъв удар детето наистина изпада в безсъзнание. После пак шоково го събуждат, а то не помни нищо. Лекари обаче предупреждават, че последиците от тази на пръв поглед невинна шега може да са фатални.

"Притискане на сънната артерия в областта на шията от определено време нагоре тогава води до заспиване, изпадане в кома и при по-продължителен натиск до смърт. Когато ударът е в сплита също изключва човешкото съзнание", обясни д-р Веселка Василева.

Оказва се, че същата тази игра е била на мода преди десетина години, пак в училищата. Сравняват я с друг хит сред децата - викането на духове. Но рискът от така нареченото приспиване, накараха регионалния инспектора да даде инструкции на всички учители да спрат експериментите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето