Лекарите излязоха на национален протест в центъра на София. Медиците поискаха отпадане на делегираните бюджети за болниците. Около хиляда души от цялата страна се включиха в Националния лекарски протест пред Народното събрание.

Медиците бяха подкрепени от синдикатите, асоциацията на специалистите по здравни грижи, пациентски организации и учени от БАН. Основните им искания: отпадане на делегираните бюджети, прозрачно разпределение на средствата от здравната каса и използване на всички здравни вноски само за медицински плащания.

„Ще ни плащат колкото и както трябва. 15 години учене, най-малко, за да станеш що годе добър лекар си струват парите и трябва да се платят тия усилия”, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БСЛ.

„Сега след тези протести ще има някакъв ефект, ще се преведат някакви пари, ще дойде нещо, ще минат протестите и след два месеца ще сме отново на същия хал. И така, както е тръгнало, аз лично се притеснявам и за себе си, че ще дойде време, когато няма да има и нас кой да ни лекува”, добави доктор Желязков от Стара Загора.

„Единственото, което ние искаме - да има прозрачност, да има наистина качествено лечение, а без да следим къде и какво се случва с парите, които всички ние даваме за здраве това няма как да се случи”, каза Иван Димитров, Български пациентски форум. Според медицинската сестра Станимира Христова в последните години се усеща отливът на медицински специалисти към другите държави.

Според лекарите парите за здравеопазване не достигат, но по-голям проблем е, че не се разпределят справедливо от здравната каса.

„За съжаление до момента реакция от касата. Много искаме да знаем за по каква методика на различните каси се разпределят сумите на болнична и извънболнична помощ. А до момента нямаме отговор на този въпрос. Това касае пряко пациентите, защото тези в Силистра, Търговище не са втора категория, в сравнение с пациентите в София, Пловдив, Варна”, коментира за bTV Новините д-р Димитът Ленков, главен секретар на БЛС.

Ето и коментарите на министрите на здравеопазването и на финансите.

„Знаете ли колко са лекарите в България? По регистъра на лекарския съюз 34 хиляди или иначе 27 хиляди практикуват. Това, че 200 души са пред Народното събрание, аз винаги ще ги изслушам какво казват, но това за мен говори, че хората не са склонни да протестират”, коментира министър Стефан Константинов.

Според финансовия министър пари за здравеопазване има повече откогато и да е било преди. В Бюджет 2011 са над три милиарда лева. Пари има достатъчно. Сега въпросът е дали могат добре да се усвоят, каза финансовият министър Симеон Дянков.

Д-р Ленков каза, че според информацията на БЛС и това, което потвърждава министър Константинов, парите за догодина няма да бъдат достатъчно.

„Без да се осигурят финансови средства реформата в здравеопазването не би могла да стартира. Това, което се предлага като бюджет, тези прословути 3 милиарда и 5 милиона лева, това е бюджет на запазване статуквото и няма да даде възможност системата да се развие и да отиде към по-добро”, каза Ленков.

През следващата седмица предстоят преговори с представители на здравната каса, предаде Марина Евгениева.