Снощи, 16 март, в село Рибново имаше истински празник. Поводът оказа се една година от задържането на кмета Ахмед Башев от ДАНС. По това време миналата година той бе арестуван по обвинение, че в селото се проповядва радикален ислямизъм. Тези твърдения на Яне Янев не се потвърдиха и кметът бе освободен. С пищни тържества Башев отпразнува годишнината.

За хората в Рибново 16 март беше като национален празник. Цяла нощ площада в селото бе арена на селското веселие. Докато за Трети март пари за празненства нямаше, за кметския празник Башев е отделил средства от джоба си, защото според него поводът си заслужава.

"Една година точно в днешния ден, откакто аз бях арестуван заедно с моя приятел Мурад Бошнак, арестуван незаконно и показно, разбира се, това се потвърди от много институции. Такова чудо като ислямския фундаментализъм или радикален ислям в Рибново няма”, коментира той.

Всички жители на селото оставиха всички други ангажименти и уважиха кмета си.

"Знаехме, че е празникът за освобождението на Ахмед Башев от ДАНС и затова цялото село празнува, защото беше неправилно задържан”, каза Илия Геров.

Преди година кметът и учителят по религия бяха обвинени, че насаждат радикален ислямизъм сред учениците и ги задължават да ходят с носии на училище и да учат корана. Ден по- късно двамата бяха оневинени.