Парламентът прие на първо четене бюджета за 2009 година със 132 гласа "за" и 73 "против". Само трима са въздържалите се депутати.

Дебатите за бюджет 2009 бяха съсредоточени главно около неговата способност да предпази България от най-острите прояви на финансовата криза и от пълен колапс на някои сектори в икономиката. Мнозинството обяви, че подходът на правителството е гъвкав и в бюджета има заложени достатъчно мерки, за да се минимизира ефектът от кризата. Заложен е висок бюджетен излишък, оставя се и буфер от 700 млн. лева за спешна реакция. Това, обаче, не може да свие социалните разходи, обясни финансовият министър.

"Не можем да заявим на лекарите и учителите, на пенсионерите и социално подпомаганите - Изчакайте, докато ние се справим с негативите на външната криза, след което ще продължим да финансираме вашите училища и болници, и да изплащаме вашите пенсии и заплати", заяви Пламен Орешарски.

От НДСВ поискаха останалите в управлението да се съобразяват повече с коалиционните си партньори:

"Както всеки бюджет, така и този е плод на коалиционен компромис и консенсус. Сигурно той нямаше да изглежда така, ако НДСВ беше единствен субект на управлението", отбеляза Милен Велчев.

Жълтите предупредиха останалите в коалицията:
   
"Да уважават общите коалиционни решения и да не смятат, че преговорите започват в момента, в който си стиснат ръцете. Парите никога няма да са достатъчни нито за здравеопазване, нито за субсидии, но ако постигнатите договорености не се уважават, Бюджет 2009 г. никога няма да бъде приет, а България има остра нужда от него", допълни Милен Велчев.

Според опозицията много от разходите ще бъдат дадени за нереформираната администрация. ДСБ поискаха намаляване на данъците и да няма толкова висок бюджетен излишък.

"Много от създадените през предишния и този мандат служби въобще не оправдават съществуването си и са само скъпо пристанище на партизаните на БСП, НДСВ и ДПС. Не финансовата система да продължи да е стабилна, а да поеме напрежението. Това нещо българското правителство не прави, то предвижда уют за себе си, за администрацията, за политиците и не протяга никаква ръка на българските семейства, на българския бизнес", коментира Иван Костов.

"Тежко и горко на българите, които ще трябва да изживеят последните месеци от управлението ви, които, съдейки по досегашните ви действия, ще са изпълнени не само с некомпетентност, но и с безочливо разграбване на българските и европейските фондове", заяви Йордан Бакалов.

"Традицията повелява, че когато БСП си тръгва от властта, винаги има криза. Ако Америка киха, а Европа кашля, за България опасността от пневмония е голяма", заключи Лидия Шулева.

Ето какво заяви и премиерът Сергей Станишев по отношение на Бюджет`2009:

"Имаме основания за умерен оптимизъм, който обаче е достатъчно реалистичен. По никакъв начин не може да гледаме на бюджета за 2009 "през розови очила", защото той много се различава като икономическа среда от бюджетите за предишните три години. Излишъкът остава важна котва за стабилността на страната, за гаранцията на валутния борд и за обменния курс на българския лев.

Затова ни е необходима и много по-адекватна политика за окуражаване - и на инвестициите - по-агресивно привличане, особено в областта на производството. България влиза в тази ситуация в много добра кондиция. Затова призовавам за реализъм, отговорност и взаимно приемливи решения, които да предпазят България от много сериозните рискове, пред които сме изправени".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето