Парламентът започна обсъждането на държавния бюджет за 2009 година на първо четене. В него е предвиден голям бюджетен излишък. Приоритети са социалните и инфраструктурните разходи.

Бюджетът за 2009 следва строгата и консервативна финансова политика, която правителството следваше през последните години. Заложен в рекорден резерв, като основните приоритети, посочени от управляващите, са подобряване на качеството на живот, грижа за възрастните хора и осветляване на икономиката.

Социалните грижи, здравеопазването и образованието са сред секторите, които ще получат най-много пари от хазната. Ръстът, който е заложен за 2009 година е 4,7 на сто. Средната инфлация се очаква да бъде 6,7%, а преките чуждестранни инвестиции – 5,3 млн. евро. Предвидено е минималната работна заплата да стане 240 лева, както и двукратно увеличение на пенсиите – от 1 април и от 1 юли догодина.

Най-голямото предизвикателството пред правителството е да сведе до минимум ефекта от финансовата криза, която вече се усеща и у нас. Това призна финансовият министър Пламен Орешарски, като подчерта, че заложеният висок бюджетен излишък е отговорът срещу риска от рецесия у нас. Според Орешарски водената разумна финансова политика от правителството, ни поставя в по-благоприятно положение от останалите държави, въпреки, че кризата вече се усеща вече и в България.

"Съхраняваме и за следващата година пределно ниската данъчно-осигурителна тежест. Не се поддадохме на изкушението да се увеличат данъците, за да се води по-агресивна антикризисна политика от публичния сектор, отстоявайки разбирането, че частният сектор управлява по-ефективно ресурсите в национален мащаб", каза финансовият министър.

Орешарски определи критиките от страна на опозицията за високия излишък като самоцелни. Очаква се депутатите от дясно силно да критикуват факта, че кабинетът няма да намали данъците и осигуровките.

Дебатите по бюджета продължават, очаква се той да бъде гласуван по-късно днес.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето