За трети пореден път преди една година за кмет на Варна беше избран Кирил Йорданов. Какво от обещаното администрацията свърши и кои проблеми остават нерешени?

Варна е един от най-хубавите градове в България, затова и варненци имат високо самочувствие. Такава е оценката на хилядите туристи.

Как Варна се промени в първата година от третия мандат на кмета Кирил Йорданов, изпълнени ли са предизборните си обещания, кои проблеми остават нерешени и от какво са недоволни хората. Като повечето градове в страната и тук инфраструктурата, лошите пътища, кръпките в асфалта, честите ремонти, дразнят всички и най-много шофьорите.

"В окаяно състояние са, в момента правят се някои реконструкции, тепърва нещата може би ще се възстановят, но засега нищо не е направено. Обещаваше се много за подобряване на града, като осветление, пътна инфраструктура, обаче много мудно се движи машината, която възстановява", казаха шофьори.

За цялостното преасфалтиране на улиците, които общо са 800 км, са необходими 800 милиона лева. За поддръжката и за ремонтите им често едни и същи фирми печелят обществените поръчки. Според кмета процедурите са прозрачни и всяка фирма може да участва в конкурса.

"Мога да ви потвърдя, че те са от различни градове на България и са с различни наименования - в крайна сметка това е критерият, който ще даде основания да прецените колко богата като гама е изпълнителската дейност. Няма такъв богат избор от фирми, поради което се стига и до повторението в някои отношения през годините за някои видове дейности", каза Кирил Йорданов.

След друга обществена поръчка в началото на третия си мандат Кирил Йорданов се сдоби със служебен луксозен Мерцедес за над 200 хиляди лева.

„Много очебиещо е някак си”, „Защото е за сметка на хората, важно е да му върши работа, а не да показва „ето, аз съм властимащ и имам си възможност на ваш гръб да спечеля”, коментират варненци.

Според кмета с този служебен Мерцедес той прави икономии, защото автомобилът е високопроходим и така спестява пари от купуването на джип.

"Не сме достатъчно богати, за да си позволяваме бедни, евтини неща да се закупуват, тази кола е с гарантиран живот 15 до 20 години", каза кметът.

Той има логично обяснение и за регистрационния номер на служебния си автомобил четири единици, който струва още няколко хиляди лева: "Бих могъл да взема един трудно запомнящ се номер, не е такава целта. И по този начин съм искал да дам публичност на автомобила, който е служебен и се ползва за служебни нужди. Всеки друг номер би било опит за бих казал за влизане в условията на някаква анонимност", каза Йорданов.

Извън анонимност останаха и трима общински съветници. Година след като варненци ги избраха, баща и син, Веселин и Христо Данови, и Иван Славков бяха арестувани и обвинени  за участие във въоръжена престъпна група за трафик на хора, склоняване към проституция, търговия с наркотици и пране на пари. Оказа се, че не малко хора са знаели за сенчестия им бизнес и въпреки това те бяха избрани за общински съветници.

Доволни ли сте или сте разочаровани от новия кмет?

Бъдете активни! Вашите сигнали и коментари изпращайте на имейл адрес [email protected].

Снимки и видеоматериали по темата можете да изпращате до рубриката ни "Аз, репортерът".

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето