Бургаският съд наложи домашен арест на общинския съветник Венцеслав Чамурджиев, който бе задържан и обвинен в рекет и в лихварство на 6 ноември. Съдът прецени, че той няма да се укрие и да попречи на по-нататъшното разследване по делото.

Чамурджиев ще е в дома си в бургаското село Маринка. Общинският съветник от БСДП-Бургас Венцислав Чамурджиев е обвинен в лихварство, в рекет и в "пране на пари".

На предишното си заседание съдът не намери доказателства, че Чамурджиев е участвал и ръководил организирана престъпна група за "пране на пари". Според съда обаче има достатъчно събрани доказателства по два члена от НК - "252" и "213 А"- за лихварство и рекет. Ако бъде признат за виновен за лихварство, съветникът може да бъде лишен от свобода от три до пет години и да му бъде конфискувано половината от имуществото.

Ако се докаже обвинението в рекет, се предвижда от една до шест години затвор и глоба от хиляда до три хиляди лева.     

Задържаните с Чамурджиев - Тодор Овчаров и Георги Манчев, са освободени с парична гаранция. Четвъртият от групата - Тодор Атанасов, заподозрян в лихварска дейност, е привлечен само като свидетел, но според защитата на Чамурджиев, той не е надежден.

Според адвокатите на Чамурджиев той не е давал лични пари назаем, а заеми на представлявани от него фирми. Всеки заем бил осчетоводен и имало подписи на страните.

За да се наложи на съветника домашен арест, натежало и писмо от италиански бизнесмени, които заплашвали да оттеглят инвестициите си от завод в Айтос, строен съвместно с Чамурджиев. Това писмо бе огласено от съветниците от групата на БСДП в бургаския Общински съвет.