Както btv.bg информира, антимафиоти от ГДБОП разбиха онлайн библиотека, за която се твърди, че е нелегална. Сайтът chitanka.info предлага на онлайн потребителите текстове с художествена литература.

Според Виктор Любенов – създател на онлайн библиотеката bezmonitor.com – за незрящите хора тези библиотеки са почти единствената им възможност да четат, защото книгите с брайлово писмо и аудиокасетите са скъпи и редки. Напредването на технологиите е довело до създаването на синтезатор на звук, който работи в компютъра, чете от екрана и възпроизвежда с глас написаното. През 2005 година Виктор Любенов е бил награден от Министерството на културата за онлайн библиотеката му, а две години по-късно е бил принуден от МВР да свали съдържанието в нея.

Според Любенов, законът в България позволява да се качват книги онлайн при положение, че това се прави с некомерсиална цел, какъвто според Виктор Любенов е случаят с chitanka.info.

Сред противниците на онлайн библиотеките е преводачът Веселин Радков. "Повече от 30 години от живота си съм посветил на превода и с теория на превода съм се занимавал. Сега съм на пенсия, знаете те са много високи в България. Този 30-годишен труд сега се ограбва години наред със свободното четене, с тези въображаеми библиотеки", смята Радков. "Факт е, че от няколко години няма кой да издаде мой роман. Имам четири нови романа преведени, нищо не се преиздава", каза Радков и обясни, че никога и никъде не е давал съгласието си негови текстове да се качват за свободно четене в интернет. Веселин Радков е убеден, че онлайн разпространяването на книгите "ограбва" не само авторите и преводачите, а и издателите.

Преводачът Любомир Николов обаче смята, че онлайн библиотеките дават възможност на книги, които никой не е потърсил в продължение на 30 години, да видят бял свят.

"Има книги, които трудно могат да бъдат намерени на хартия, но лесно могат да бъдат намерени на файл и много хора биха ги купили на файл. Аз бих искал издателите да се замислят да започнат да продават книги в електронен формат в интернет. 20 лева за хартиена книга са много. Ако издателят продава книга в електронен формат за два лева със sms много хора ще си я купят", каза Виктор Любенов.

Според Явор Колев от сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП в дебата за онлайн библиотеките се пренебрегват живите класици на българската литаратура, като Стефан Цанев например, чието произведение е било свалено близо 6000 пъти от един от сайтовете, което според Колев обрича книгата да не може да бъде продадена. Chitanka.info би била библиотека, ако авторските права бяха уредени – ако се държат от създателите на сайта или ако са изтекли, смята Явор Колев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!