Солени глоби и повече камери ще дисциплинират шофьорите след окончателно приетите промени в Закона за движение по пътищата. Нарушителите ще се разделят за известно време и с книжката си.

За един месец без книжка ще остават шофьори, превишили позволената скорост с повече от 30 километра в час. Санкцията ще се налага, ако нарушението е направено за втори път. До три месеца без право да шофират ще остават хванатите да превишават скоростта с 50 километра.

При системни нарушения нарушителят ще остава без книжка за половин година. Промените предвиждат, на всеки 10 км. над допустимата скорост, глобата да скача с 50 лв. Санкцията за шофьорите, които се движат в бус лентата скача от 20 на 50 лв. С промените отпада ограничението паркирането в Синята зона да е позволено три часа. Освен синя вече ще има и жълта и зелена зона.

„Пожелавам на София жълтите павета да бъдат освободени за пешеходци, а не де притичват между автомобилите", каза Свилен Крайчев, депутат от ГЕРБ.

„Приехте синята зона това е ясно. Да паркират коли навсякъде. Дано да има плочка поне на тротоара за пешеходците", призова Петър Мутафчиев, депутат от левицата.