Книгата на известния журналист Петко Бочаров – "Картини от три Българии”, предстои да бъде преиздадена за трети път. Авторът споделя, че успехът на творбата му е изненадала самия него. 90-годишният Бочаров кръщава книгата си "Картини от три Българии”: 1. картини, защото иска да избегне хронологичното разказване на биографията си – от бебе до днес. "Реших, че е по-добре да е като калейдоскоп. Вие виждате една картина и в един момент можете да видите картина от третата България веднага след това картина от първата България”, обясни авторът. 2. "три Българии", защото е живял в три Българии.

Днес, след повече от 90 години живот, Петко Бочаров споделя, че най-сетне вярва в управляващите. "20 години тези, които нас ни управляваха, независимо от цвета на партията, нямаха политическа воля. Най-после за първи път от 20 години сега нещо се прави, затова аз съм голям фен и на Бойко, но най-вече на Цецо”, сподели журналистът и допълни, че е сигурен, че сегашните управляващи ще успеят да ограничат престъпността.

Петко Бочаров разказа, че причината да напише книгата "Картини от три Българии” са неговите приятели. "След миналата година - този 90-годишен ужасно впечатляващ юбилей, мои близки приятели ме нагрякаха и казаха: сега сядаш да си запишеш живота. Не бях правил такова нещо досега. Накрая кандисах. Седнах, започнах да пиша, написах три глави и си казах: кой ще го чете това нещо. И го оставих. Минаха може би 2 месеца и, докато пишех нещо, в компютъра попаднах на последния файл от тази книга. Видях там нещо, което беше грешно и го поправих. И като го поправих, реших да продължа. Продължих главата и оттам като се отприщих на един дъх написах цялото. Сега ми е много приятно като ми казват, че са я прочели на един дъх, защото аз я написах на един дъх.”

"Всичко, което съм описал съм го преживял... доста странни обрати”, спомня си журналистът и разказва за една от случките, които се оказват повратни в живота му. "Например 1947 г. моят брат беше мобилизиран. Тогава имаше съюзническа контролна комисия след войната, която беше съставена от комисии на Великобритания, САЩ и Русия. Брат ми го мобилизираха да отговаря за гаража на американската военна мисия. Когато си заминаха, го арестуваха и го обвиниха, че е продал някаква кола от гаража и от тази продажба е прибрал в джоба си 100 000 лева на онова време. А тогава след 9 септември имаше един драконовски закон срещу спекулата. Проста аритметика – спечелил си незаконно 10 000 лева – 10 години в затвора. 100 000 лева и нагоре – до живот или смърт.

Аз тъкмо бях завършил право, бях си взел и държавния изпит и в съдебната палата видях едно момче, което познавам от казармата. Оказа се, че той е заместник прокурор. Каза, че ще оправим работата, обади ми се и ми каза, че преписката била при следователя еди-кой си, който бил негов приятел. Онзи поискал подарък за Коледа 100 000 лева. На брат ми тъста му, който беше търговец, даде парите. Аз, като последен наивник, ги занесох. Две години по-късно те го (следователя – бел. Ред.) арестуват за това, че взима подкупи на поразия. Той изпял и моето име и когато мен ме арестуваха за тази работа, прокурорът ми каза, че има 30 души обаче аз съм завършил право и трябва да знам за какво става дума. Привлякоха ме като подсъдим и ме осъдиха на 1 година затвор и 3 години лишаване от права. Тази една година в затвора т.е. 10 месеца, какво ли не съм правил. Не ми е вървял гладко живота”, разказа Бочаров.

Още много истории като тази са разказани в книгата на журналиста. А той продължава да пише и разкри, че и в момента вече е готов с половината от нова книга.