Ариф Мазламов от Долни чифлик и Румен Христов от Варна заявиха днес пред Варненския окръжен съд съгласие за доброволно предаване на френските власти, съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Срещу двамата във Франция тече разследване за участие в престъпна група, създадена за сводничество и трафик на жени.

Мазламов и Христов бяха задържани под стража миналата седмица, на основание на европейска заповед за арест, издадена от зам.-окръжен прокурор в Марсилия. Френските служби работят по случая с българските сводници от началото на 2008 г., когато са получили сведения за широка мрежа за проституция в Ница.

Следствието установило, че само от лятото на миналата година от Ница до България и в Германия са изпратени близо 300 000 евро. Парите пристигали до около 20 души, живеещи предимно в района на Варна. Голяма част от проститутките също били от българския крайморски град.

Ако Мазламов и Христов бъдат осъдени ефективно във Франция, могат да изтърпят наказанията си в родината си. Ако до три дни те не оттеглят съгласието си за доброволно предаване, могат да бъдат изпратени в следващите 10 дни.