Ефрейтор Стойчо Демирев Демирев и сержант Делчо Димитров Митев от Четвърта охранителна рота на българския контингент в Афганистан са пострадали днес при ракетно нападение срещу летище Кандахар, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Ефрейтор Демирев е получил леко нараняване в дясната ръка, а сержант Митев фрактура на десния крак. Оказана им е медицинска помощ. Настанени са в болница. Военнослужещите са контактни и няма опасност за живота им. Близките са уведомени за инцидента. 

Припомняме ви, че през юни 2008 година Министерският съвет реши да увеличи българския контингент в Кандахар, Афганистан, който е част от Международните сили за поддържане на сигурността /ISAF/. Съставът на механизираната рота - до 220 военнослужещи, включена в охраната на летището, е допълнен с още до 50 души.

Те поемат контрола върху един контролно-пропускателен пункт, като по този начин българската част отговаря за цялата охрана на най-вътрешната от трите зони на летището.

Увеличаването на българското участие в Афганистан отговаря на способностите на Българската армия и потребностите на операцията на ISAF. То е част от усилията на международната общност в борбата срещу тероризма и заплахите пред глобалната сигурност, съобщиха тогава от правителствената информационна служба. Страната ни участва в ISAF от февруари 2002 година.

През март 2007 година правителството одобри изпращането на още 335 военни в Афганистан, от които 200 за охрана на вътрешната част на летището в Кандахар.

Жертви от български военни контингенти (справка: btv.bg)

На 14 юни 2005 г. трима български военнослужещи загинаха при инцидент в Ирак. Бойна разузнавателна дозорна машина от състава на Петия пехотен батальон на Българската армия в Ирак, при преминаване на дига, пада в широк канал с вода, като се обръща и потъва. От четиричленния екипаж на машината, по време на инцидента, трима са тежко ранени. Те са транспортирани с хеликоптер до полевата болница в база "Еко", където почиват редник Цветан Стоянов Камов и редник Паун Стоянов Георгиев, а ефрейтор Марин Милев Милев почина по-късно в американска военна болница.

На 3 май 2005 г. при пътно-транспортно произшествие по време на придвижването на ескорт от състава на Четвъртия пехотен батальон в Ирак по маршрут от Кувейт - база "Вирджиния" към база "Еко", при лоши метеорологични условия, катастрофира джип "Хамър", при което загинаха редник Преслав Йорданов Стоянов и младши сержант Валентин Николаев Донев. Двамата военнослужещи са от 68 бригада Пловдив.

На 4 март 2005 г. българският редник Гърди Христов Гърдев загива в Ирак от приятелски огън. Редник Гърдев е картечар от І-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. Стрелбата срещу нашия патрул е предхождана от терористична атака срещу американски логистичен конвой.

На 24 октомври 2004 г. четирима български военнослужещи от Трети пехотен батальон са ранени. Един от тях - старши сержант Владимир Пашов умира в следствие на силна кръвозагуба, докато е транспортиран от полската база “Лима” за Багдад.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров. По-късно той умира от раните си. Българските военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие.

На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван. Кола-цистерна се взривява, след като пробива загражденията. В резултат на eксплозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 военнослужещи от българския контингент са ранени и са настанени в болница.