Повече от час министрите чакаха да чуят забележките по бюджета за следващата година.

За разглеждане на Бюджет 2003 в пленарна зала влязоха само народните представители от мнозинството. Коалиция за България и ОДС отказаха да обсъждат бюджета.

"Абсолютен бойкот на това, което е представено като Бюджет 2003", коментира Петър Жотев от ОДС.

Според ОДС,  без премиера не може да се обсъжда бюджет, който няма подкрепата на МВФ, и спрямо който има жалба до Висшия административен съд за парите на съдебната власт.

Беше направена и поименна проверка на присъстващите в залата депутати, която приключи със закриването на заседанието.
От Коалиция за България установиха, че от 134 депутати от мнозинството в зала са присъствали само 92-ма.

Според Татяна Дончева от Коалиция за България,
"не е възможно да започне гледане на закон за държавния бюджет с една трета отсъствие на мнозинството и още по-нелепо е министър-председателят да бъде на рожден ден на свой братовчед, вместо да обсъжда бюджета".

Мнозинството и министрите са на мнение, че опозицията целенасочено бави приемането на бюджета.

"Бяхме свидетели отново на акт на политическа безотговорност от страна на опозицията", заяви Пламен Панайотов-председател на ПГ на НДСВ.

"Става вече традиция опозицията, която няма сносни аргументи, да прибягва до евтини процедурни трикове, които в крайна сметка са обречени на неуспех", каза финансовият министър Милен Велчев за случилото се.

Ръководството на НДСВ увери, че утре, вече в присъствието на всички депутати от мнозинството, Бюджет 2003 ще бъде приет на първо четене, даже ако се наложи да се работи и през нощтта.

Висшият съдебен съвет /ВСС/ ще сезира Конституционния съд, ако бъде приет Законът за бюджета за 2003-та година. Това се казва в официалното обръщение на висшите магистрати, разпространено днес до правителството, президента и Народното събрание. Според Висшия съдебен съвет, решението на кабинета в частта му за съдебната власт е прието в нарушение на Конституцията, на Закона за съдебната власт и на Закона за устройство на държавния бюджет. Ако бъде сезиран и Конституционния съд, това ще доведе до финансово блокиране на държавата, за което отговорносттта, според ВСС, ще трябва да понесат Министерският съвет и Парламентът.